Prego Turin!

World Design Capital under 2008 är den italienska staden Turin. Inom ramen för detta pågår kulturprojektet "Sweden-Italy". Syfte med projektet är att främja kulturutbyte mellan Sverige och Italien och öka kontaktytorna mellan svenska och italienska kulturutövare.


I somras hölls utställningen "Fatto in Svezia"  på Röda Sten där 14 italienska formgivare visade sina verk för den svenska publiken. På motsvarande sätt har svenska konstnärer ställt ut i Italien under året.


Som en avslutning på det här utbytet har jag under helgen varit i Turin tillsammans med Oscar Aschan som är curator för projektet, samt Ulrika Erdes som bland annat ägnar sig åt att brodera korsstygn på offentliga platser.


Mitt uppdrag var att pryda Turin med garn i form av stickgraffiti.

Åter igen tack till Strikk för hjälp med garn!



Det var en lång resa ner och på flygbussen kunde jag inte hålla mig från att sätta igång med graffitandet.



Det blev en sen ankomst till staden och då var det inte läge för annat än mat och sedan en god natts sömn. Lördagen däremot var desto mer aktiv! Upp och skutta, äta croissant och dricka kaffe. De kan göra goda grejer, italienarna...

Efter att ha fått ihop så mycket broderier det gick var det dags för stickningarna att komma ut i mörkret. Vi valde en central plats där det passerar mycket människor på dagarna. Efter mörkrets inbrott var det dock trivsamt mörkt och tomt, med undantag för några misstänksamma poliser som cirkulerade men utan att bry sig för mycket.

Några timmar och ett avbrott för middag senare var Piazza San Carlo pyntad och klar!



































Nu är bänkarna lite mjukare att sitta på!





Till sist fick en av herrarna i brons en liten sjal.



Tyvärr var inte vädret särskilt gynnsamt för fotografering, men nu sitter det där och det ska bli spännande att se hur italienarna tar emot detta. Det är en stad som till stor del består av stora pompösa pelare, valv och arkader så det var lite begränsat med lämpliga platser för stickgraffiti. Ännu värre var det för brodösen då i proncip alla offentliga byggnader var berikade med trä-, metall- eller plastmöbler. Även sitsarna i lokaltrafiken var av hårdplast... 

Biblioteket var nog det värsta jag har sett, tankarna for direkt till någon form av fängelse eller en tentasal i 1940-talets Ukraina. Varje besökare registrerades genom att man fick legitimera sig och bära ett besökarkort som samlades in, granskades och stämplades av en vakt vid varje avdelning.



Den modernaste boken vi hittade var från 2002, men dessa exemplar var svåra att hitta bland de dammiga läderryggarna. Inte direkt någon inspirerande miljö eller det förlängda vardagsrum som jag ser de svenska biblioteken som!

Staden är, utöver diverse bilar och fotbollslag, känd för sin slow food. Rättvist, lokalt, nyttigt och mycket gott! Vin och ost kunde de också. Jag behöver kanske inte tillägga att jag trivdes som en prinsessa.

På vägen hem fick jag även se en skymt av Alperna!



Jag kan rekommendera det här sättet att utforska städer på. Vi hann se jättemycket som man kanske inte hade gjort om man inte letade efter det vi gjorde - mjuka möbler och smala saker. Väl hemma är jag mycket trött men nöjd med resan och uppdraget.

Nu återstår en kort arbetsvecka och sedan är det jullov! Då kan jag fira mitt första år som riktig fröken, tjohoo! Tänk att jag överlevt...


Men nu är det dags att dyka ner i stickkorgen och leta upp ett nytt projekt!!


So long, knit on!


Graffiti di stichi

Som tidigare nämnts är det någon form av ståhej på gång och nu i helgen åker jag och mitt garn ner till Italien för att medverka i ett konstprojekt i Turin. Mer detaljer och bilder kommer efter helgen. 

Jag har försökt att producera så mycket som möjligt parallellt med jobb, resa och sjuka. Men nu har det iallafall blivit en rejäl hög med "strumpor" på hallgolvet som skall pressas ner i ryggsäcken. 



Garnet är till stor del tillvaratagit ur garderoben, jag tror att det kan ha varit det sista Islandsnystanet som gick åt här. Resten är från Strikk som jag tackar allra hjärtligast för att ha sponsrat projektet med garn.

Imorgon bär det av och jag hoppas att kameran inte bråkar, utan att jag har mycket att redovisa på måndag!

Glad Lucia och tredje advent
(det ska förresten bli spännande att se hur Lucia firas i Italien - säkert med buller och bång...)

Skatter från hembygd'n

I helgen var det dags igen att ta tåget upp till Trögden! Den här resan var lite mer semesterbetonad då den största anledningen till att åka var min äldsta lillasysters födelsedag och 25-årsfest, i Trögdsgår'n av alla ställen! Vad går väl upp emot en hederlig bygdegårdsfest 2 ½ mil ut i obygden? Det var vansinnigt roligt att träffa systrarna, frånflyttade kompisar och gamla Trögdsbor. 

Födelsedag innebär present, och utöver den oumbärliga "Fart machine"  fick söstra mi detta vackra korsstygnsbroderi. Det var kul att brodera, men det var inte det lättaste att hitta tyg att sy på! Aidaväv är inte det hetaste these days tydligen, och särskilt inte knallgrön. Till slut hittade jag lite gammal linneväv längst ner i källaren på Gårda textil.

 

Bokstavsförlagorna har jag hittat i en gammal fin märkbok, inhandlad för ett skampris på någon loppis. Jag älskar dessa gamla skatter som jag befarar riskerar att hamna i pappersåtervinningen när folk flyttar och rensar.



The Fart Machine roade förresten hela familjen under söndagen. Den kan rädda den allra tråkigaste eller avslagna middagen, och ett måste i alla hem. Skulle jag tvingas gå på Nobelmiddagen vet jag vad jag skulle ta med mig i handväskan.  

Efter bygdegårdsrumlandet återstod en del praktiska detaljer som inte hanns med sist. Farmors flytt har inneburit en hel del saker som skall delas upp i familjen. Den här gången fick jag med mig två kassar på tåget, en av dem innehållandes en hyllmeter textilböcker - nu har jag nästan alla fina gamla böcker som finns på bibblan! Glädje! Den andra kassen fyllde jag med husgeråd och toppade med en "nördlåda", kardor, sländor, vävskyttlar och knyppelpinnar i den finaste keramikburken!



Nördlådan med bandgrind, gaffelvirkningsgafflar, spinntillbehör,
en lustig tumstock, en syl, lite växtfärgat garn, delar av en garnvinda, med mera oidentifierade krokar och småprylar...



Sländor och kardor. Den ena sländan är tillverkad på en kurs på Sätergläntan 1977. Dit vill jag också åka och gå på kurs!



Skyttlar och knyppelpinnar i snygg burk.
 
Där hemma hittade jag även förra årets julklapp till mor och far.



Det är inlöst, men de insisterade på att få behålla det...okej då!

Slutligen kan jag rapportera att helgens Trögdande tydligen var för mycket för min hälsa och att jag nu är bänkad på sängen sedan igår.

Nu ska jag försöka frammana lite kraft att snabbt sticka upp gôrmycket grafitti till helgens bravader. Återkommer om detta!

RSS 2.0